Innovaties Transformeren Schuldhulpverlening: Uitdagingen en Opportuniteiten

Schuldhulpverlening

De Noodzaak van Schuldhulpverlening in de Huidige Tijd

De coronacrisis heeft een dringende behoefte aan schuldhulpverlening aangewakkerd. Hoewel voor deze pandemie al 200.000 huishoudens ondersteuning kregen, zijn er nog 1,2 miljoen huishoudens die in stilte lijden onder schulden zonder hulp te zoeken. Dit roept de vraag op hoe de schuldhulpverlening vóór deze crisis al krap in het jasje zat.

Een Verwachte Toename in het Post-Coronajaar

Analyses uitgevoerd door Schuldenlab.nl en Deloitte tijdens de eerste coronagolf, voorspellen een aanzienlijke stijging van de schuldproblematiek. Tegen eind 2021 kan het aantal getroffen huishoudens oplopen tot tussen de 1,6 en 2,5 miljoen, een mogelijke stijging van minimaal 14% tot zelfs 79%. De belastende toename maakt duidelijke dat er een dringende aanpak vereist is.

De Complexe Realiteit van Hulpverlening

Deze stijgende vraag naar schuldhulpverlening legt een grote last op de organisaties, die zich al in een bureaucratische jungle bevinden. Het inventariseren van inkomens, uitgaven en huidige schulden is complex en kan een vertraagd proces zijn, hetgeen dat bemoeilijkt wordt door het tijdrovende karakter van de benodigde persoonlijke begeleiding.

Kansen voor Verandering door Innovatie

Ondanks deze zware vooruitzichten, biedt de technologische vooruitgang nieuwe mogelijkheden. Innovaties zoals eersteklas apps, een centraal schuldenknooppunt, en gezamenlijke schuldregelingen helpen sneller inzicht verkrijgen in de financiële situatie van huishoudens. Daarnaast kunnen ze schulden gemakkelijker en sneller helpen oplossen.

Vereiste Vaardigheden voor Toekomstige Professionals

Ondanks de technologische voordelen, blijven er uitdagingen bestaan. Privacywetgeving kan innovatie hinderen, en effectief samenwerken met diverse partijen is een noodzakelijke stap. Robuustere wetgeving zou steun kunnen bieden aan schuldhulpverleners. Terwijl schuldeisers openstaan voor samenwerking, is het noodzakelijk dat de aangeboden oplossingen duurzaam zijn.

De sector moet zich snel aanpassen aan deze situatie. Alleen door proactief te handelen, kunnen we duurzame vooruitzichten bieden aan huishoudens die gebukt gaan onder schuld. De professionals in het sociaal domein worden uitgedaagd om innovatie te omarmen en te streven naar constructieve samenwerkingen voor een langdurige impact.

Over de auteur: Ruud van den Tillaar is algemeen directeur bij Kredietbank Limburg en bestuurslid van de NVVK en SAM, verenigingen die zich richten op schuldhulpverlening en sociaal bankieren.