Werk Creëren voor Bijstandsgerechtigden: Investeren in Moeilijke Tijden

Werk en Inkomen

Stijgende Uitdagingen voor de Arbeidsmarkt

Al voor corona begon de economische groei af te zwakken. De pandemie heeft deze groei vervolgens dramatisch doen dalen, met diepgaande gevolgen voor veel burgers. Het zijn met name de werknemers onderaan de arbeidsmarkt met flexibele contracten die kwetsbaar blijken. Velen van hen zullen helaas moeten terugvallen op bijstand.

Na de bankencrisis schakelden gemeenten vooral over op het helpen van diegenen die snel weer aan de slag konden. Hoewel praktisch vanuit een korte-termijn perspectief, bleef een grote groep bijstandsgerechtigden met aanzienlijke arbeidsmarktkloof in de kou staan.

De Uitdagende Weg Terug naar Werk

Langdurige werkloosheid tast niet slechts het financiële welzijn aan, maar heeft ook sociale en gezondheidsgevolgen. Individuen ervaren minder sociale contacten, gezondheidsproblemen nemen toe en het zelfbeeld wordt ondermijnd. Dit kan zelfs leiden tot een cultuur van armoede in hele wijken, met ernstige gevolgen voor het pedagogisch klimaat en kosten voor de gemeente, die al worstelt met budgettaire overschrijdingen binnen het sociaal domein.

Experimenten binnen de Participatiewet en initiatieven zoals de Werkbrigade in Amsterdam tonen echter hoopvolle perspectieven voor verandering en integratie.

De Rol van Gemeenten in Werkcreatie

In een tijdperk van economische tegenwind worden banen schaars en is de concurrentie intens. Daarom is het essentieel dat we niet enkel focussen op het vinden van reguliere banen voor bijstandsgerechtigden die, ondanks hun inzet, weinig kansen hebben.

Gemeenten kunnen echter innovatief zijn in het scheppen van werk voor deze groep, zonder traditionele arbeidscontracten. Werk dat verricht kan worden met behoud van uitkering, en dat bijdraagt aan de leefomgeving door betrokkenheid in publieke domeinen.

Voorbeelden uit Groningen en Heerlen laten zien hoe zogenoemde basisbanen niet alleen sociaal en psychologisch welzijn bevorderen, maar ook gezondheidsvoordelen kunnen opleveren voor mensen in de bijstand.

Het is van groot belang om werk te creëren voor bijstandsgerechtigden die bereid zijn te werken. Dit beïnvloedt hun welzijn positief en heeft potentieel financiële voordelen op de langere termijn. Laten we gezamenlijk deze essentiële stap nemen voor deze kwetsbare groepen!